Ard gedeelde items

Saturday, December 29, 2007

And now for something completely different

HEMELSE MODDER

Het is kerst en nieuwjaars tijd. Niet dat ik daar nou zo'n liefhebber van ben, maar één ding is me wel altijd bij gebleven. Hemelse modder, de droom van elke smulpaap en de uitdaging van elke Bakker om te weer staan. Succes met het alternatief Sonja!

Het recept van mijn moeder, heel simpel naar ik meen, moet ik nog navragen. Zover ik het uit mijn hoofd weet moet deze mouse ongeveer op de wijze als omschreven op wanonzin gemaakt worden.

Bereiding: 20 min
Opstijven: 4 uur
Nuttigen: 5 min
Uitbuiken: de rest van de dag

Niet vergeten te balansen! Happy New Year.




...Mischien nog wel beter


Hemelse modder
Keuken Afrika - algemeen
Bereidingstijd 60 minuten
Aantal personen 4
Ingrediënten:
100 gr. bittere chocolade
30 gr. boter
1 eetl. water
20 gr. suiker
2 eieren gesplitst
Bereidingswijze:
Breek de chocolade in een steelpannetje en plaats dit in een pan met kokend water. Laat de chocolade zo met een lepel water smelten.

Roer de boter met suiker tot room. Voeg één voor één de eierdooiers toe.

Klop de eiwitten, onder toevoeging van een mespuntje zout, zeer stijf op.

Roer de weke chocolade door het botermengsel en leg dit mengsel op de stijve eiwitten. Schep dit alles luchtig door elkaar.

Dien dit toetje op in glazen bakjes of in platte coupes, eventueel gegarneerd met een toefje slagroom.

Sunday, December 23, 2007

Wii love you Nintendo we do

Ik ben niet echt een spelletjes speeler en de wereld om ons heen houdt ons al langer voor dat spelcomputers een hoger doel dienen dan enkel turning our kids into brainless idiots. Daar was ik al van overtuigd, maar deze is briljant!

WIIMOTION





Met dank aan ELKE - zo'n ICT juf had ik ook willen hebben toen ik klein was.

...if you know Dick - identify 2.0

ook gescored bij Willem van Valkenburg... Zeer de moeite waard om te bekijken. Een blik op hoe we nu worstelen met onze identiteit, de gap tussen de real world en onze identiteit op het web en hoe we deze moeten wijzigen. Zou het ons ooit lukken?

Identity 2.0

Willem wijst op een blog van Wilfred Rubens waar een webcast van Dick Hardt van Sxip. Bij het zien van de stijl van presenteren van deze man moet ik denken aan wat ik al een aantal maal bij Creemers heb gezien. Hang on to your....!




...en deze wist ik ook nog niet... Leuk om eens te proberen.

Reacties

Het mooie van de presentatie is dat hij een eeuwenoude techniek gebruikt: het is een lied. Als je goed kijkt zie je dat Dick Hardt refreinen gebruikt.
Lawrence Lessig [codev2.0] doet dat ook in zijn Mickey Mouse presentatie ('creativity and innovation always build on the past...').
Uiteindelijk wint het oude liedje.
Leuk, he.

Geplaatst door: Elke | 10-5-07 om 9:16

Workflow magische hype

Workflow hype of magie

Op de weblog van Willem van Valkenburg kwam ik een stuk uit april van dit schrijvende jaar tegen over workflow.

De opsomming die de mate van volwassenheid kenmerken is er een die elke keer naar voren komt bij het scannen van een organisatie. De conclusie die daar vervolgens uit getrokken wordt kennen we ook al tijden: De conclusie is eigenlijk dat het invoeren van procesmanagement vooral geen ICT-zaak is, maar een multidisciplinaire aanpak vergt. Je hebt dus magie nodig om het te realiseren.

Waarom krijgen we de meest simpele zaken niet op een rijtje? Wat houdt ons tegen om te doen wat we moeten doen? Het is opvallend dat het altijd weer op de mens in het proces is terug te voeren. Door te proberen het proces te stroomlijnen, verbeteren en te automatiseren lijkt het of we proberen om de mens en zijn rol in dat proces te verbeteren...

Thursday, December 20, 2007

Platform in een boxed solution

Alfresco; Alfresco Community Edition
SharePoint
Google?

Sunday, December 16, 2007

Share Google Reader items

Google reader talks...

It isn't hard to share your Google Reader feeds with the community. There is however also a way to genereate a whole new page from your shared feeds.

Chrix Finne published a feed so dig this.

other links

http://www.google.com/reader/shared/04296991983222815392

Google Chart API

Google Chart API

De Google Chart API geeft je de mogelijkheid om een Chart te genereren. Via de API zijn paramaters in de URL beschikbaar om deze weer te geven. In de developer guide zijn de beschikbare parameters en een aantal toepassingen uitgelegd.

The Google Chart API lets you dynamically generate charts. To see the Chart API in action, open up a browser window and copy the following URL into it:

http://chart.apis.google.com/chart?cht=p3&chd=s:hW&chs=250x100&chl=Hello|World

Press the Enter or Return key and - presto! - you should see the following image:



googlechart

Thursday, December 06, 2007

ITIL school - oude passie

ITIL 3 wel of NIE

Het is een beetje een oude passie van me. Me flink bemoeien met het verbeteren van processen die leiden tot verbetering van de klant tevredenheid. Waarover? Over de afspraken die je gemaakt hebt over de produkten en diensten die je levert.

ITIL 3 wel of NIE
Er is in ITIL 3 wel wat meer veranderd dan enkel wat proces best practices. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar wil in de komende tijd wel tot een uitspraak kunnen komen.

Een aardige bron om mee te nemen in deze beeldvorming is ITIL school.

Tuesday, December 04, 2007

PDF en digitale duurzaamheid - PDF/Archive

Bron: Roberto Nagel in Od - 11, november 2007

Digitale duurzaamheid met PDF/Archive

Het populaire Portable document format (PDF) van Adobe is breed geaccepteerd als een efficiënte methode om documenten op te slaan en te distribueren, waarbij zij hun oorspronkelijke uiterlijk behouden. Voor langetermijnarchivering definieerde Adobe een standaard die is gebaseerd op PDF, versie 1.4: PDF/Archive (PDF/A).

PDF is echter nooit geschikt geweest voor langetermijnarchivering. Adobe heeft in de loop der tijd meer en meer functionaliteiten in de software gestopt. Deze nieuwe functionaliteiten zijn tevens verwerkt in de Adobe reader, waarmee informatie in de PDF leesbaar en toegankelijk wordt. Van deze Reader worden voortdurend nieuwe versies gelanceerd en Adobe gaf zelf aan dat er geen garantie was voor backward compatibility.

Omdat PDF zich inmiddels ook binnen de overheid tot de de facto standaard voor documentuitwisseling heeft ontwikkeld, werden de archivarissen van Amerikaanse overheidsinstanties geconfronteerd met het probleem omtrent het gebruik van PDF voor lange termijn archivering en trokken zij aan de bel bij Adobe. Adobe nam de ‘aanbevelingen’ ter harte en ging met gebruikers en gebruikersorganisaties om de tafel. Opmerkelijk snel is een standaard gedefinieerd die is gebaseerd op PDF, versie 1.4: PDF/Archive (PDF/A).

PDF/A bestaat uit een beschrijving van functies die vereist zijn en die uitgesloten dienen te worden, Deze set zorgt ervoor dat elektronische documenten over een langere tijd toegankelijk blijven, ongeacht de tools en systemen die gebruikt zijn bij het maken, opslaan en opvragen van de bestanden. De International Organization for Standardization (ISO) heeft de standaard goedgekeurd. Daarmee is een bestandsformaat ontwikkeld dat gegarandeerd door de Reader kan worden weergegeven, nu en in de toekomst. Een reader die tevens door een andere partij dan Adobe – die verschillende patenten heeft vrijgegeven – geleverd kan worden. Dat maakt de weg vrij voor gebruikers om hun digitale archief flexibel in te richten.

Met PDF/A alleen is de archivaris er echter nog niet. PDF/A dient gebruikt te worden in combinatie met mechanismen voor bestandsbeheer die ondersteuning bieden aan wettelijke en domeinspecifieke eisen. Daarbij moet gedacht worde aan eisen die gesteld worden aan opslagmedia, zoals optische schijven. Ook daarvoor moet de duurzaamheid gewaarborgd worden. En tenslotte is het noodzakelijk vooraf gedefinieerde processen voor de totstandkoming van PDF/A-files te volgen.

Bij Nashuatec Farrington maken we voor een volledige beoordeling binnen het juridisch kader, waarbij betrouwbaarheid van de bewijslast sleutel is, gebruik van de volgende matrix:

Alvorens het nieuwe bestandsformaat PDF/A in te zetten is het goed om rekening te houden met de omvang van de bestanden.
Daarnaast mag compressie niet toegepast worden, omdat niet zeker is of het algoritme over bijvoorbeeld tien à twintig jaar nog bestaat en/of gebruikt mag worden.
PDF/A is met enthousiasme ontvangen. Het betekent namelijk dat organisaties hun elektronische documenten voor langere tijd kunnen veiligstellen, waardoor zij voldoen aan steeds strenger wordende wet- en regelgeving.

Sunday, December 02, 2007

Mashup - voorbeeld en uitleg

Mashups - samenvoeging van twee of meer bronnen van informatie waarmee nieuwe informatie wordt gemaakt.

WIKIPEDIA:
Mashup (web application hybrid), a web application that combines data and/or functionality from more than one source

"Transmutability: Digital Decontextualization, Manipulation, and Recontextualization as a New Source of Value in the Production and Consumption of Culture Products."

Een overzicht wordt gegeven in de Mashup matrix




BRON: de nieuwe reporter - Jaap Stronks


De bekendste mashup is zonder twijfel de website Chicagocrime.org, ontwikkeld door journalist annex webprogrammeur Adrian Holovaty. De internetsite laat zich eenvoudig gebruiken: vul een straatnaam of postcode uit Chicago in, en je krijgt een plattegrondje gepresenteerd met daarop een overzicht van de misdaden die onlangs in je buurt zijn gepleegd...


Chain of Thoughts
MappedUp
MashUp Feeds

Technorati Profile

TED - Ideas worth spreading; Ray Kurzweil

Sommige ideën en verhalen moeten gehoord worden.



Talks Ray Kurzweil: How technology's accelerating power will transform us

Prolific inventor and outrageous visionary Ray Kurzweil explains in abundant, grounded detail why -- by the 2020s -- we will have reverse-engineered the human brain, and nanobots will be operating your consciousness. Kurzweil draws on years of research to show the speed at which technology is evolving, and projects forward into an almost unthinkable future to outline the ways we'll use technology to augment our own capabilities, forever blurring the lines between human and machine.

Hoezo - HOT SPOT

Dit bericht zag ik al we eerder, maar ik dacht er vandaag weer even aan. Bij 'ons' op het bedrijf wordt nog een anti WIFI policy gevoerd... Misschien dat dit helpt.

wo 28 nov 2007, 11:15

Luxemburg draadloos

door onze correspondent
AMSTERDAM - Luxemburg gaat volgend jaar als eerste Europese stad volledig draadloos. Iedereen met een laptop of smartphone met wifi-aansluiting kan daardoor straks gratis internetten in de bus, het café of op een bankje in het park.
De komende maanden wordt de laatste hand gelegd aan de oprichting van vierhonderd zendmasten die draadloos internetten op iedere hoek van de straat mogelijk zal maken. Met het wifi-project 'Hot City' wil Luxemburg zich afficheren als de meest mobiele stad ter wereld.

Techno Trends - Rob Creemers

Rob Creemers

Dat is al even geleden dat ik Rob Creemers bezig heb gezien. Als ik me niet vergis is dat in 2005 geweest; AAC Cosmos Academie Event; PSV Stadion Eindhoven. Maar houd me er niet aan. (ook niet aan de naam van het event).

Wervelend - dat is in iedergeval een kenschets van zijn manier van presenteren van trends. De combinatie van woord -en beeldvloed die deze begenadigd spreker over je uitstort is enorm. Laat je noteblok maar thuis. Niet alleen zal Creemers je vertellen dat dit van gisteren is, maar bijhouden doe je het toch niet.

Ondanks deze storm een heel interessant betoog, als je je openstelt voor de grote lijn. De waarschuwing vooraf van Creemers zelf (net na de racewagen) beter ter harte nemen.

Sit back, relax. Get ready for a bumpy ride. BRON: TECHNO TRENDS

Waar gaat het over?

De belangrijkste ontwikkelingen van de laatste jaren zijn de opkomst van computers en het Internet. Deze twee ontwikkelingen veranderden onze wereld ingrijpend en zullen dat in de komende jaren nog sterker doen. Door het als maar kleiner, krachtiger en goedkoper worden van computers en netwerken beginnen we er nu aan te denken als “sensoren” die we overal in kunnen bouwen.

Het Internet is geen bewust gepland netwerk, niemand in 1970 kon voorzien wat we er tegenwoordig mee doen. Het net “groeide” naar de huidige vorm en groeit ook nu nog gestaag verder.

Het Netwerk doet afstanden verdwijnen en grenzen vervagen

Het belangrijkste effect is dat het de wereld als maar kleiner maakt. Met één klik op de muis heb ik de juiste medewerker in India te pakken of kijk ik naar een draaiende productielijn in China. Informatie die op het net geplaatst wordt, is onmiddellijk overal ter wereld beschikbaar.

Als organisaties nieuwe technologie Intelligent gebruiken kunnen ze een dramatische sprong in productiviteit maken en hun concurrentiepositie sterk verbeteren. - McKinsey

Een paar opvallende ontwikkelingen die tijdens lezingen aan de orde komen zijn:

Verkleining. Chips worden steeds sneller, kleiner en goedkoper. Wat kunnen we daar de komende jaren van verwachten, wat gaan we daar nog mee doen?

Internet. Meer dan twee miljoen gezinnen in ons land zijn tegenwoordig via breedband permanent op internet aangesloten. Wat kan dit betekenen voor Tele-werken, Tele-leren, Tele-zorg en Tele-vermaak?

Mobiele telefonie. De zaktelefoon ontwikkelt zich in een rap tempo in een draadloze, draagbare, permanent op het internet aangesloten ?multimedia computer en heeft een steeds grotere invloed op onze werkwijze en ons gedrag.

Vergrijzing: de getallen zijn indrukwekkend, in 2030 is de verhouding werkenden tot gepensioneerden gedaald van 4,3:1 in 1950 naar 1,4:1. Kan ICT iets kunnen betekenen voor ouderen die langer mee willen werken en langer in de eigen woning willen blijven wonen?

Globalisering: is het proces van integratie van de wereldgemeenschap dat voortgedreven wordt door ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie. De drijvende krachten zijn steeds lagere communicatiekosten en uniformiteit van software. In India en China werkt men ook met Windows en Office en gebruiken ze dezelfde internet software als wij. Samenwerken is totaal geen probleem meer. Drie miljard hardwerkende mensen willen en kunnen eindelijk ook eens meedoen!

Grenzen van de groei . Maar met al deze ontwikkelingen lopen we keihard tegen bepaalde grenzen aan. Het aantal mensen op de wereld groeit explosief, jaarlijks komen er 75 miljoen mensen bij. In 1927 waren er 2 miljard mensen op aarde maar volgens de Verenigde Naties zijn dat er in 2050 al 9 miljard. Als al die mensen ook een TV, een koelkast en een auto willen hebben, dan heb je een probleem want dat kan de wereld onmogelijk aan. Dan is er maar één conclusie mogelijk: wij zullen onze leefwijze moeten aanpassen en hard aan slimme technische oplossingen moeten werken die het mogelijk maken om te groeien en toch in harmonie met de omgeving te leven. Een geweldige uitdaging!

Wat betekent dit voor ons sterk vergrijzende Nederland? Wij zijn duidelijk te duur geworden voor veel soorten werk en moeten op een hoger niveau een bijdrage leveren. Nederland is maar klein - het inwonertal van ons hele land is kleiner dan dat van de Chinese stad Chonquing- en we kunnen onmogelijk alles doen, we zullen ons moeten concentreren op zaken waar we steengoed en mondiaal toonaangevend in kunnen zijn want dan is er de komende jaren voldoende werk voor ons.

ASUS R2H - FUN

Asus R2H

productafbeelding

Prijs en leverancier
Adviesprijs 989 euro
Website Product website
Leverancier Asus
Specificaties
Beoogde doelgroep consument
zakelijk
Garantieduur 2 jaar
Garantiebepaling Pickup & return
Type processor Intel Celeron M
Processor kloksnelheid (GHz) 900
Ram geïnstalleerd 512 MB
Ram-technologie DDR
Chipset Intel 910
Grafische kaart Intel GMA 900
Capaciteit harde schijf (GB) 60
Type vaste harde schijf ATA/IDE
Optische drive Geen
Beeldschermtechnologie TFT
Grootte beeldscherm (inch) 7
Display resolutie (pixels) 640 x 480
Netwerk 10/100
Wlan (802.11) bg
Bluetooth ja
Interne modem nee
Externe aansluitingen USB 2.0
LAN
Bluetooth
VGA
Audio-uit
Headphone
Microfoon
Aantal usb-poorten 3
Flashcardlezer ja
Overige hardware vingerprintlezer
Gespecificeerd gewicht (kg) 0.83
Afmetingen HxBxD (cm) 23,4 x 13,3 x 2,8
Besturingssysteem Windows XP Tablet edition
Virusscanner/firewall ja
Overige software Microsoft Autoroute,
Testresultaten
Cinebench V9.5 1cpu 60
MobileMark05 batterijduur (minuten) 50
Beeldkwaliteit Goed
Kijkhoek Redelijk
Geluidskwaliteit Matig
Lawaai Redelijk
Gemeten gewicht (Kg) 0.9
Scores
Prestatiescore 4
Batterijscore 4
Gewicht & afmetingen 9
Gebruiksmogelijkheden 9
Gebruiksgemak 7
Software 8
Garantie 7.5
Uiterlijk 9
Degelijkheid 9
Totaalscore 7
productafbeelding

In februari 2006 kondigde Microsoft een nieuw concept aan wat de wereld over is gegaan als Origami en de officiële naam UMPC heeft gekregen. UMPC staat voor universal mobile pc.

Direct op de Cebit mochten we al de eerste prototypen aanschouwen waaronder een van Samsung en Asus. Daarna is het erg stil geworden. De Samsung umpc is net als de overige Samsung notebooks niet in Nederland te koop. Bij Asus heeft het vervolgens tot half november 2006 geduurd voordat wij het eerste testexemplaar van de Asus R2H ultra mobile pc in handen kregen.

UMPC

Wat is dat dan een umpc? Kort gezegd is het een complete pc in een handzaam formaat, zonder vast toetsenbord en muis. Eigenlijke een soort mini tablet-pc of een maxi-pda. Wel draait er een volwaardige versie van Windows XP op en wel de tablet-pc editie, die ondersteuning biedt aan peninvoer.

Compact

De Asus umpc die luistert naar de naam R2H is een behoorlijk compact apparaatje van zo’n 24 x 13,5 cm en 3 cm dik met een gewicht van 900 gram. Het grootste gedeelte van het apparaat bestaat uit een 7 inch lcd-scherm met een native resolutie van 800 x 480. Dit scherm is een touch-screen wat betekent dat je Windows met de meegeleverde pen of natuurlijk je vingers als vervanger van de muis kunt bedienen. Dat het een touch-screen is en niet een echt tabletscherm, maakt dat een groot aantal van de voordelen van de tablet-pcfunctionaliteit verloren gaan. Zo beweegt de muiscursor niet mee met de pen als je die boven het scherm houdt, waardoor ook de tiptools niet werken en niet te vergeten bij het schrijven op het scherm, kun je niet je hand op het scherm leggen zonder dat hierdoor de cursor ongewenst verplaatst.

Extern toetsenbord en muis

Handig is dat er gelukkig ook een prima werkende losse usb-muis en opklapbaar usb-toetsenbordje wordt meegeleverd. De R2H heeft een uitklapbaar steuntje zowel als een losse extra standaard, waarmee hij schuin rechtop op tafel gezet kan worden zodat er met de externe muis en toetsenbord een normaal werkbare pc opstelling wordt bereikt. Wel zijn de letters en pictogrammen op het schermbehoorlijk klein zodat de kijkafstand niet te groot kan worden. De scherpte en helderheid van het scherm is goed maar de kijkhoek is met name vertikaal enigszins beperkt. Het scherm is ook op hogere resoluties in te stellen van bijvoorbeeld 1024 x 600 maar daar wordt de beeldkwaliteit niet beter op. Toch is het een handig apparaatje om onderweg (gedownloade) video’s op te kijken, met een heel behoorlijke beeldkwaliteit. De geluidskwaliteit van het minuscule speakertje is navenant beperkt.

Toetsen

Voor de bediening zonder de externe toetsenbord en muis zijn er naast de al genoemde pen nog een aantal knoppen. Zo zijn er navigatieknoppen waarmee door menu’s kan worden gescrold, is er een soort trackpoint / joystickachtige muis met twee muistoetsen als vervanging van de muis en zijn er nog een paar functietoetsen voor speciale functies. Dankzij een ingebouwde 1,3 Megapixel webcam en microfoon is het apparaat uistekend te gebruiken voor chatten of bellen via msn of skype. Ook is er een vingerprintscanner voor de toegangsbeveiliging.

Handinvoer

Van de specifieke tablet-pc-functionaliteit moet u zich niet te veel voorstellen. Zo is de handschriftherkenning nog steeds gebrekkig en niet geschikt voor de Nederlandse taal. En zoals gezegd is een touchscreen toch iets anders dan een tabletscherm.
Specifiek voor de UMPC is een application launcher; een menu waarmee snel de blangrijkste programma’s gestart kunnen worden. Bijzonder is ook de duiminvoer. Met twee in de hoeken van het scherm getoonde halfronde toetsenborden kan na enige gewenning tekst worden ingevoerd met de duimen.

Volledige Windowsfunctionaliteit

Dankzij het gebruik van een volwaardige Windowsversie als besturingssysteem en de 60 GB grote harde schijf is de umpc voor alle pc-toepassingen te gebruiken, mits natuurlijk het schermpje groot genoeg is. Internet browsen, emailen, chatten, en kantoortoepassingen zijn allemaal mogelijk. Veel gangbare verbindingen met de buitenwereld zijn voorzien, usb, lan, wlan en bluetooth. Ook een sd-cardreader en en een vga-aansluiting voor een externe monitor zijn aanwezig.

Traag

De R2H wordt aangedreven door een 900 MHz ultra low voltage Celeron M processor met 512 MB geheugen en Intel extreme graphics. Deze configuratie blijkt in de praktijk voor interactief gebruik erg beperkt in zijn prestaties. Aangesloten op de netvoeding is het apparaat al tergend traag en zit je regelmatig te wachten met een zandloper in beeld. Zeker als je hem op de batterijvoeding gebruikt en het tamelijk agressieve powermanagement zijn werk laat doen, wordt het helemaal verschrikkelijk en is deze R2H in onze ogen vrijwel onbruikbaar. Een ander belangrijk nadeel van de beperkte batterijgrootte is, dat in onze praktijkproef de batterij na 50 minuten leeg is.

GPS

De R2H wordt bijzonder compleet geleverd. Zo is er een ingebouwde GPS-ontvanger die samen met Microsoft Autoroute 2006 als navigator gebruikt kan worden. Binnenshuis lukt het helaas niet om voldoende satellietsignalen te ontvangen. Verder wordt er een dvb-t ontvanger met bijbehorende tv-software meegeleverd, die jammer genoeg op het moment van testen in Nederland nog geen enkel kanaal kan ontvangen.
Voor het verbinden met een PC is er een usb-bridge waarmee zonder extra software bestanden kunnen worden uitgewisseld. Hoewel je een dvd-drive op een gastpc wel kunt benaderen, lukt het ons niet om langs die weg software te installeren.

Pluspunten

+ Bijzonder compact
+ Veel gebruiksmogelijkheden

Minpunten

- Traag
- Batterijduur

Conclusie

Een leuk apparaat met veel potentiële gebruiksmogelijkheden. Jammer is dat Asus in deze eerste versie een in onze ogen te trage processor toepast. Een snellere en mogelijk energiezuinigere Core solo processor zou op dit moment meer tot zijn recht komen denken wij. Wil het apparaat zijn belofte waarmaken zal ook de werktijd op een batterijlading omhoog moeten. In zijn huidige samenstelling is het echt een apparaat voor de liefhebber. Gezien zijn zeer geringe prestaties vinden we de prijs wel aan de hoge kant.