Is pdf een open standaard? Zo wordt in het volgende artikel gesteld. Het aantal varianten PDF formaat neemt toe. Zo is PDF/a primair bedoelt en geschikt voor archieveringsdoeleinden, maar deze voldoet weer niet voor publicatie op het Web. Nog een variant dan maar...? Universal Accesibility ofwel PDF/ua. We zullen moeten afwachten.
Stel dat je aan open standaarden moet voldoen. Mag je dan wel documenten in pdf-formaat gebruiken? En zo ja, aan welke voorwaarden moeten die documenten dan voldoen? En hoe waarborg je de toegankelijkheid? Om deze vragen te beantwoorden heeft de overheid webrichtlijnen ontwikkeld.
Er zijn op www.webrichtlijnen.nl regels te vinden voor het gebruik van pdf. Webrichtlijn R-pd.5.1 schrijft bijvoorbeeld voor dat belangrijke informatie door middel van een open standaard moet worden aangeboden. Twee varianten van pdf voldoen momenteel aan deze eis: pdf/a en pdf/x zijn beide ISO-standaarden. Laatstgenoemde is alleen bedoeld voor drukwerk en ongeschikt voor het web; pdf/a is sinds oktober 2005 een ISO-standaard en primair bedoeld voor archiveringsdoeleinden. Pdf/a is weliswaar niet ontwikkeld voor publicatie op het web, maar kan er tot op zekere hoogte wel voor gebruikt worden. Pdf/ua, waar ua staat voor Universal Accessibility, is een standaard in ontwikkeling. Te verwachten is dat uiteindelijk pdf/ua de aanbevolen standaard wordt, maar zover is het nog niet. pdf/a-1a is een geschikt alternatief om die periode te overbruggen: een pdf/a-1a document zal voldoen aan de uiteindelijke pdf/ua-standaard.
Ppf/a-1a is een subset van pdf/a. Samengevat: als belangrijke informatie uitsluitend gepubliceerd wordt in pdf-formaat, dient het document te voldoen aan de pdf/a-1a specificatie. Een pdf-document dat automatisch, zonder nabewerking en zonder informatieverlies, omzetbaar is naar pdf/a-1a voldoet ook. Alle andere pdf-documenten voldoen niet aan de Webrichtlijnen. In die gevallen moet de informatie uit het pdf-bestand tevens in een open formaat gepubliceerd worden, waarbij niet alleen de inhoud, maar ook de betekenis ervan (structuur, koppen, etc.) intact blijven. In geval van publicatie op het web is HTML hiervoor de meest geschikte standaard.
Bron: artikel op www.webrichtlijnen.nl
No comments:
Post a Comment