BRON: overgenomen uit system-i magazine
Frank Soltis
Dr. Frank Soltis, de Amerikaanse computerwetenschapper die veertig jaar geleden het idee had om een compleet virtuele machine te bouwen – een machine zonder enige relatie met zijn hardware, maar die in essentie was opgebouwd uit software. Een architectuur die in 1978 werkelijkheid werd met de introductie van IBM’s System/38, de voorloper van de AS/400 en de huidige System i. De meeste van Soltis' concepten zijn in de huidige System i-generatie nog in gebruik, zoals toepassing van de TIMI (Technology Independent Machine Interface) en single level storage.
Hoe belangrijk is System i Express?
“In de late negentiger jaren nam onze industrie steeds meer afstand van de low-end,” vertelt Soltis. “De denkrichting was dat de low-end uiteindelijk uit PC’s zou bestaan en de meeste bedrijven richtten zich dan ook op de high-end markt. Dat was absoluut een vergissing. Kijk maar eens naar het succes van de AS/400. De originele AS/400 had een enorme install-base in de low-end en het bood een zeer brede productlijn. Thans hebben we een paar gigantische systemen, waaraan ook de beweging richting consolidatie heeft bijgedragen. Uiteindelijk hebben we de low-end van de markt dus verloren. Anderhalf jaar geleden kwam het besef dat we aantrekkelijk geprijsde System i-modellen voor de low-end nodig hadden. Ik ben dan ook zeer gelukkig met de System i Express-aankondigingen.”
Komt de aankondiging niet te laat?
“Nee, dat denk ik niet,” zegt Soltis en haalt ter ondersteuning Microsoft Vista uit de kast. “In 2000 introduceerde Microsoft ‘Project Longhorn’. Het bedrijf voorspelde daarin dat het een aantal radicale dingen ging doen: een vernieuwing van het memory en file system, single level store… in feite waren ze op veel gebieden een AS/400 aan het bouwen. Eigenlijk niet vreemd, want Bill Gates heeft ooit eens gezegd: “Once Windows will be like the AS/400.” Destijds was er veel opwinding over Longhorn, maar fundamenteel gezien zijn ze vijf jaar bezig geweest met Vista en hebben ze eigenlijk alleen wat icoontjes veranderd op het scherm. Het is bovendien overduidelijk dat ze daarbij Macintosh gekopieerd hebben. Dit radicaal nieuwe systeem dat alle problemen zou oplossen, heeft geen enkel probleem opgelost. Microsoft kampt nog steeds met de problemen die ze altijd al hadden. Het is nu dan ook een zeer geschikt moment om met een concurrerend systeem te komen dat die problemen simpelweg niet kent: de System i Express.”
Voor wie is System i Express belangrijk?
“Bijna twintig jaar geleden hadden we twee productlijnen: System/36 en System/38,” vertelt Soltis. “In 1988 pakten we de System/38, stopten er wat nieuwe hardware onder en noemden het een AS/400. System/38-klanten gingen vrijwel meteen over op de AS/400, omdat zij wisten dat het een geweldige machine was. Toch waren er maar een paar System/36-klanten die de overstap maakten, hoewel zij toch op vrij oude hardware draaiden. Om deze klanten de overstap naar de AS/400 te laten maken, introduceerden we in 1994 de Advanced 36, een zeer aantrekkelijk geprijsde, op RISC gebaseerde machine. Uiteindelijk hebben we de volledige System/36-inventaris weggevaagd met de Advanced 36, die later opging in de AS/400-lijn.”
“Mijn aanbeveling was dan ook om opnieuw een Advanced 36-achtig model te introduceren. System i Express is de manier om veel van de oude, thans nog draaiende AS/400-machines te vervangen. Het biedt tevens een platform voor new business, maar voor mij zit de echte business in de vervanging van oude AS/400-systemen van klanten die – als wij geen alternatief zouden bieden – over zouden gaan op Windows.”
Hoe belangrijk is een all-in-one platform voor klanten vandaag de dag?
“Uiteindelijk komt dat neer op beheersbaarheid. Het idee dat je slechts één persoon nodig hebt om het systeem te laten draaien en niet een heel leger van mensen. Dit is met name van belang voor de markt van kleine en middelgrote bedrijven. Zij kampen met problemen die worden veroorzaakt door grote hoeveelheden servers en door alle hitte die gegenereerd wordt. Veel bedrijven hebben hun limiet bereikt in stroomvoorziening- en airconditioningcapaciteit. Een van de voordelen die IBM biedt, is dat wij vrijwel alle hitte- en stroomproblemen oplossen met onze producten.”
Zie ook de opmerkingen van Soltis opgetekend in het technologie art in de Computable dd 12 okt 2007. 'Hoe vaak in een bedrijf doet de telefoon het helemaal niet meer? Of moet je je telefoon af en toe opnieuw opstarten? Heb je als bedrijf een hele afdeling nodig om je telefoon te laten werken? Dat zou een computer ook moeten doen.'
Wat vindt u van IBM’s hernieuwde focus op ISV-oplossingen?
“Zeer recent zijn er een aantal nieuwe technologieën beschikbaar gekomen op de System i, zoals IP Telephony, PHP en MySQL. Op de eerste plaats is dat een herkenning van de applicaties die echt gericht zijn op de markt van kleine en middelgrote bedrijven, maar daarnaast is het van belang voor de ‘skills’ die toegepast kunnen worden op het platform. De PHP-achtige skills die er bijvoorbeeld beschikbaar zijn in de markt, zijn enorm. Een belangrijke reden voor ons om dat op te nemen in de System i. Dit opent vervolgens weer deuren voor andere applicaties en databases voor dat platform.”
Hoe ziet de toekomst eruit voor System i?
“In de computermarkt is hardware het meest aan verandering onderhevig. Aangezien de System i in het verleden gebouwd is als virtuele machine, zijn wij echter nooit beperkt geweest door hardware. De markt is bijvoorbeeld zeer opgewonden over 64-bit technologie, terwijl de ontwerpkern van ons product 128-bit is, en dat is het al dertig jaar. De uitbreidmogelijkheden voor de toekomst zijn dus enorm; mogelijkheden die het daglicht nog lang niet gezien hebben. Met alle functies en features die er nog aan toegevoegd gaan worden, zal het systeem blijven groeien. We zien simpelweg geen einde aan de toekomst van System i.”
System i Future Proof Event -
5 juni, Eindhoven
Wie focust op applicatie-innovatie, investeert in de toekomst. Dit kan door bestaande bedrijfsapplicaties met elkaar te integreren binnen een flexibele, open architectuur, bijvoorbeeld een Service-Oriented Architecture (SOA). Deze integratie resulteert in eindeloos veel mogelijkheden voor applicatie-inzet. Om System i-klanten te helpen bij de integratie van bestaande én nieuwe applicaties, organiseerde IBM het Future Proof Event.
Keynote-spreker was Frank Soltis, de grondlegger van het System i-platform. Daarnaast verzorgen IBM en Business Partners 16 boeiende breakout-sessies als onderdeel van de thema’s Business Applications, Application Development, Proof of Technology en Future Solutions. De 14 Business Partners en hun oplossingen hebben zich gepresenteerd op de vendor expo. Het Future Proof Event vond plaats op 5 juni van 9.30 uur tot 17.00 uur in het Philips Stadion in Eindhoven.
LINK: Puntjes op de i -artikel Computable 26| 1 juli 2005 | door Guy Kindermans
No comments:
Post a Comment