Ard gedeelde items

Saturday, November 27, 2010

Aan Het Werk! - Aan de slag met Het Nieuwe Werken in het MKB

In Nederland worden bedrijven van 10 tot 250 medewerkers tot de groep MKB gerekend. Dat zijn er in Nederland een slordige 800.000 waar we met 7,5 miljoen mensen ons brood verdienen . Samen vormen ze een belangrijke economische motor voor Nederland.
Ondernemers in het MKB worden gedreven vanuit mogelijkheden. Het vermogen om mogelijkheden op waarde te schatten en het lef om de eerste stap te zetten en de mogelijkheid aan te pakken zijn de kern van hun succes. Elke onderneming is op deze manier gestart en is er vervolgens achter gekomen dat het tijd werd om het werk anders te organiseren.

Aan Het Werk!

Medewerkers vragen steeds meer flexibiliteit in de invulling van hun werk, in goede samenhang met privé . De economie draait maar door, en 24/7 beschikbaar zijn is allang vanzelfsprekend, zeker in het internationaal zaken doen. Dit legt druk op organisaties, terwijl ook nog eens efficiënt en tegen de laagst mogelijke kosten gedaan moet worden. De kosten voor huisvesting zijn hoog, terwijl daar niet altijd op de meest efficiënte manier gebruik van wordt gemaakt. Medewerkers willen meer verantwoordelijkheid in de uitvoering van hun werkzaamheden, en willen hun tijd zelf invullen.

Thuiswerken of op een andere locatie werken wordt als erg prettig ervaren, onderzoek toont aan dat de productiviteit alleen maar toeneemt. Maar is de organisatie hierop wel voorbereid? Het is niet alleen een kwestie van een laptop met een dongle beschikbaar stellen, of elk ander middels zoals een smartphone.

Zaken zoals informatie, in welke vorm dan ook, beschikbaar kunnen hebben en delen wordt dan cruciaal. Dossiers kunnen zich niet meer in kasten bevinden, je neemt niet zomaar een dossier mee naar huis of onderweg. Samenwerken terwijl je niet meer op het werk bent, maar Aan Het Werk!, is niet alleen een kwestie van faciliteiten, maar zeker ook een kwestie van cultuur, beleid en organisatie. Werk je nog wel als je niet aanwezig bent? Hoe wordt je verantwoordelijk voor je eigen output als medewerker en hoe wordt je aangestuurd? Wat zijn de kaders waarin Het Nieuwe Werken door de werkgever wordt neergezet en hoe ga je met elkaar om?

Voor elke ondernemer komt het besef dat dingen anders doen tot een beter resultaat kan leiden. Er zijn verschillende aanleidingen die tot dit inzicht leiden.

• Reputatie
• Inspireren
• Duurzaamheid
• Verhuizing
• Fusie
• Meer doen met minder

De kleine opsomming is zeker niet compleet, maar in het licht van de afgelopen periode waarin de crisis een zware druk op veel ondernemingen heeft gelegd zal elke ondernemer zich de vraag hebben gesteld waar het in de organisatie beter kan.

Informatielogistiek

Informatielogistiek heeft zich hier op heeft toegelegd, de juiste informatie in de juiste vorm op het juiste moment presenteren aan de juiste persoon. Onontbeerlijk als je niet alle dagen op “de zaak”aanwezig bent maar toch je werk moet kunnen blijven doen. Efficiënter en productiever onafhankelijk van waar je bent en op welk tijdstip je die informatie nodig hebt.

Factor4Index

Vanuit deze visie kunnen organisaties worden ondersteund met scans en onderzoeken. Onderzoeken waarmee organisaties meer inzicht krijgen waarmee ze Aan Het Werk! kunnen. Het wat en het hoe, maar ook het helder krijgen waarom deze stappen tot een productievere organisatie leiden.
Factor4Index is een methodiek die het verbeterpotentieel van een organisatie in kaart brengt. Het geeft een organisatie een handvat, een start en een richting.

 

De methodiek kan grofweg opgedeeld worden in 2 krachtige stappen. Een set van 64 vragen meet zowel de huidige als de gewenste situatie. De vragen hebben betrekking op 4 categorieën:
  • Inspiratie
  • Organisatie
  • Cultuur
  • Technologie
De vragen worden via een online survey aan de medewerkers van een organisatie voorgelegd. Daarmee is deze stap snel en eenvoudig uit te voeren. Inmiddels hebben honderden organisaties deelgenomen en vormen daarmee een brede benchmark. Deze resultaten vormen een belanrijke input naar de volgende stap.
Nadat de resultaten van de survey zijn verwerkt volgt een interpretatie. Gecertificeerde organisaties zijn opgeleid om deze interpretatie uit te voeren en zodoende tot het juiste inzicht en een goed advies te komen.

De eenvoud waarmee de survey kan worden gestart en uitgevoerd maakt de methodiek geschikt voor een heel brede inzet in grote organisaties, maar juist ook voor een heel snelle en laagdrempelige tool voor bedrijven in het MKB.

Het helder krijgen van de verbeteringen die met de hoogste noodzaak moeten worden opgepakt en de grootste impact hebben op het verbeteren van de productiviteit van een organisatie is één. Het doorvoeren en succesvol begeleiden van een verandering is een logisch vervolg.

SPIL

De Standaard Aanpak Informatie Logistiek (SPIL) is een beproefde methodiek die naast het ontwikkelen van een inzicht in de informatielogistieke verbeteringen, de concrete implementatie begeleid en het bereiken van de beoogde resultaten versneld.
 

SPIL omvat een set van scans, tools en bestpractices en is voor organisaties van elke omvang toepasbaar.

Toevoeging 13 januari 2011: Whitepaper over Het Nieuwe Werken - Aan Het Werk, met Het Nieuwe Werken in het MKB

No comments: