Ard gedeelde items

Thursday, October 18, 2007

GB, TB, Hz verus KWh en ºC

De kosten voor Storage en rekenkracht wordt een paradox. Het aantal Euro's dat moet worden neergelegd voor een GB daalt met rasse schreden. Ook de wet van Moore lijkt onstuitbaar. Maar de kosten lijken niet te stoppen bij de investering in een nieuwe harde schijf en een nieuwe processor. De trend dat de honger om de Giga, Terra en de Herz niet te stoppen lijkt is onder meer terug te vinden in de onstuitbare behoefte aan data centra. Bijzonder daarbij zijn de locaties waar de nieuwe grote datacenters gebouwd worden.

Google, Microsoft en Yahoo zijn hoofdrol spelers in deze titanen strijd.

Een aantal citaten:

Computable - 9 februari 2007 | door Jasper Bakker - Groningen krijgt datacenter Google
Voor het nieuwe datacenter aan de Eemshaven in Groningen zal Google de hoofdgebruiker zijn. Het dagblad Trouw meldt dat 70 procent van de nieuwe locatie al verhuurd is en Google daar het leeuwendeel van vormt. De keuze voor Groningen is sterk gerelateerd aan de nabijheid van de elektriciteitscentrale, ook aan de Eemshaven. Naar schatting is de helft van het stroomverbruik van een datacenter voor koeling van de systemen.

Computable - 15 oktober 2007 | door Jasper Bakker - Computerruimte van de toekomst
Het koelingtekort, ontstaan door uitbreiding van de servers, was opgelost met losse kantoorairco's. "We bieden onze klanten en partners een online-portaal, met 24x7 dienstverlening. Dus dit kon niet langer zo." De voornaamste reden voor de verbouwing was het stijgende stroomverbruik en de opgewekte hitte door de nieuwere, krachtigere servers.

Computable -
10 oktober 2007 | door Rian van Heur - Kooldioxide uitstoot datacenters gelijk aan vliegtuigindustrie
Klimaatprobleem
Het stroomverbruik van datacenters betekent voor elektriciteitscentrales de uitstoot van kooldioxide die gelijk is aan die van de vliegtuigindustrie. Door weinig ruimte, geen high-density servers en een groter wordend energieverbruik zal de uitstoot van kooldioxide de komende vijf jaar alleen maar groter worden, voorspelt Gartner.

Een kwart van de kooldioxide-uitstoot in de ict-industrie wereldwijd komt door het energiegebruik van data centers. Dat schrijft Gartner in zijn laatste rapport. De ict-industrie is verantwoordelijk voor 2 procent van de kooldioxide-uitstoot wereldwijd. En daarmee zit het op één lijn met de uitstoot van de vliegtuigindustrie.

"Het cijfer komt er beter uit dan de uitstoot van pc's en monitoren, die verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de uitstoot in de ict-industrie, maar het cijfer groeit sterker en de concentratie is veel hoger", zegt Rakesh Kumar, vice-president bij Gartner. Hij vindt dat bedrijven veel meer aandacht moeten hebben voor de co2-uitstoot van hun datacenter.

New York Times -Hiding in Plain Sight, Google Seeks More Power
THE DALLES, Ore., June 8 — On the banks of the windswept Columbia River, Google is working on a secret weapon in its quest to dominate the next generation of Internet computing. But it is hard to keep a secret when it is a computing center as big as two football fields, with twin cooling plants protruding four stories into the sky.



en als aanvulling van de datacenterknowledge site:

The 800-acre Oklahoma property is located in the Mid-America Industrial Park, and was purchased by Myall LLC from the Oklahoma Ordinance Works Authority (OOWA). Local officials have informed the Grand River Dam Authority that the new tenant would require as much as 15 megawatts of power, and the authority would likely need to spend about $3.5 million for a new substation and other improvements. If the plan goes foreward, Google has pledged to supply $2 million towards the power infrastructure.

No comments: