Ard gedeelde items

Saturday, November 10, 2007

Gphone

Google lanceert softwareplatform voor smartphones


Ballmer

Steve is dan wel niet bang voor de ontwikkelingen bij Google, en terecht, waarom zouden ze bij Microsoft... maar dit ziet er toch wel weer aardig uit!



In plaats van een mobiele telefoon, zoals lange tijd gespeculeerd is, lanceert Google een open softwareplatform voor smartphones.

Google maakt de oprichting bekend van Android, een open softwareplatform voor smartphones. De software is ontwikkeld door de Open Handset Alliance, een industrieel samenwerkingsverband. Hiertoe behoren niet alleen fabrikanten van chips voor mobiele telefonie, zoals Broadcom, Intel, Qualcomm en Texas Instruments, maar ook mobiele providers, waaronder T-Mobile.

"We bouwen geen GPhone, maar stellen duizend mensen in staat om een GPhone te bouwen", zegt Andy Rubin in de New York Times. Rubin leidt binnen Google de divisie voor mobiele platformen. Rubin was medeoprichter van Android, een Californische startup die software voor mobiele telefonie maakte, en die in augustus 2005 door Google gekocht werd.

De eerste mobiele telefoons die gebruik maken van Android worden eind 2008 verwacht en worden gemaakt door verschillende fabrikanten waaronder LG, Motorola and Samsung.

Google zegt dat mobiele providers met het nieuwe softwareplatform hun kosten omlaag kunnen brengen en hun productontwikkeling kunnen versnellen.

Google stelt Android gratis beschikbaar als open source software onder de Apache licentie. Fabrikanten kunnen de software dus gratis gebruiken en er nieuwe funtionaliteiten aan toevoegen.

No comments: