Ard gedeelde items

Saturday, March 29, 2008

Toverdoosjes

Toverdoosjes

Eerder al toonde ik mijn bewondering voor een klein toverdoosje van ASUS de UMPC (Ultra Mobile PC) met de naam R2H. In de aanloop naar kleiner van een aantal jaar terug geloofde ik nog niet in een alles in één apparaat voor iedereen. Naar mijn mening zal het ook nog even duren voordat we dit bereikt hebben.

productafbeelding

Nog steeds houden de producenten van de apparaten meerdere ballen omhoog. Wat gaat de doorslag geven? Snelheid, mobiliteit (wat ìs mobilieit - GSM, WIFI, BT, GPS of een karretje), integratie (van wat) of is het plat gezegd wat weegt het ding want ik moet het allemaal mee sjouwen.

Een voorbeeld van twee pda's
Een voorbeeld van twee pda's (wikipedia)


Het lijkt een beetje wachten op de komt van de nieuwe technologie, de doorbraak. Welke doorbraak is niet altijd duidelijk. Het heeft te maken met één van de ballen. Veel gehoord in combinatie met de fantastische iPhone van Apple is bandbreedte en vooral beschikbaarheid van deze bandbreedte.

Rusisch blingbling exemplaar van 120.000 dollar met 138 diamantjes

De ontwikkelingen gaan snel, of eigenlijk sneller. Vergis je niet de eerste ontwikkelingen naar deze mobiliteit zijn al even gaande. De eerste mobiele telefoon bijvoorbeeld (Nederland) was er al in 1939.

Carvox 2453
In 1985 wordt naast het bestaande net een tweede autotelefoonnet in dienst gesteld (ATF-2) met een capaciteit van 15000 abonnees. Het werkt naast ons land ook in België en Luxemburg. Er komen nieuwe toestellen de Carvox 2451 en 2452, en ook deze zitten nog steeds gemonteerd in de auto. (Museum voor Communicatie)

De meeste mensen hadden toen nog geen vaste telefoon! Die ontwikkeling van de moderne communicatiemiddelen werd eerst in 1876 door Bell uitgevonden. Bijna 65 jaar om deze twee technologieën samen te brengen.

Geduld is een schone zaak. Maar toch enkel bewondering voor de apparaatjes. Ze zijn snel en klein, integreren alles wat denkbaar is.

Het kleine toverdoosje van ASUS wordt aangeduid als een UMPC. Een klein computertje, of een verrekt kleine klapdoos. Er is ook al concurentie aangekondigd. Een ander produkt van ASUS is de EEE PC. Diverse artikelen (1, 2, 3, ...)beschikbaar en veel besproken. Een belofte of anders geeft de aandacht voor deze dwerg toch aan dat ASUS een gevoelige snaar heeft geraakt. Zo ontstaat er ook concurrentie (Elonex, GeCube) en begint ook de zoektocht naar de juiste prijs.

Nog wat termen

UMPC

Wat is dat dan een umpc? Kort gezegd is het een complete pc in een handzaam formaat, zonder vast toetsenbord en muis. Eigenlijke een soort mini tablet-pc of een maxi-pda. Wel draait er een volwaardige versie van Windows XP op en wel de tablet-pc editie, die ondersteuning biedt aan peninvoer.

No comments: