Ard gedeelde items

Tuesday, February 16, 2010

The Cloud? What are you talking about?

THE CLOUD? WHAT ARE YOU TALKING ABOUT?



Larry Ellison CEO Oracle

Erg leuk stukje waarin Larry Ellison de hype belachelijk maakt. Het is gewoon een device aan een database. Natuurlijk een waarheid als een koe, maar cloud omvat meer dan de fysieke infrastructuur.

Belangrijke toevoeging aan het begrip is het business model dat is opgebouwd. De keuze om een product of liever dienst af te nemen op basis van gebruik. Deze beweging zelf is ook al niet nieuw.

In de tijd dat electriciteit haar intrede deed in de industrie, bezat elke fabriek haar eigen energiecentrale. Overdag werd hier de energie opgewekt die voor de fabriek nodig was.
Edison vond de gloeilamp uit. Om deze te laten branden liet hij energie opwekken in een energiecentrale. Behoefte aan deze energie was er enkel in de avond. Edison bedacht dat het veel economischer zou zijn om energie vanuit enkele grotere centrales aan te bieden aan de fabrieken.

De ontwikkeling rondom elektriciteit heeft een belangrijke analogie met die van de 'cloud'. Fabrieken hebben in die tijd argwanend naar de energie van de gedeelde electriciteit centrale gekeken. Is dat wel betrouwbaar, is er altijd voldoende voor mij, misschien ook wel betaal ik niet voor mijn buurman? Datzelfde zien we nu ook gebeuren rondom 'cloud'. Vertrouwen is het grootste issue.

Dit is ook niet helemaal onterecht, denk aan het ongeluk in de Bommelerwaard een tijd terug waardoor een grote regio het een tijd lang zonder stroom moest stellen. Het wegvallen van het informatiesysteem is voor veel bedrijven een te grote onzekerheid die maakt dat 'cloud' nog niet volledig door de industrieën geadopteerd wordt.

Waar hebben we het dan over?

De technologie die voor het leveren van de dienst wordt ingezet, verschilt in essentie niet van die door bedrijven binnen hun eigen rekencentra wordt gebruikt. Het grote verschil is dat ondernemingen de keuze krijgen om de dienst op basis van gebruik af te nemen en zich kunnen concentreren op hun eigen kern activiteiten.

Het afnemen van opslag als een dienst, of rekenkracht nodig voor de verwerking van informatie als een dienst neemt langszaam wel toe. Afname van deze diensten met dezelfde vanzelfsprekendheid als stroom is nog toekomst, zeker indien het gaat om diensten die bedrijven als kritisch voor hun bedrijf onderkennen.

Dat deze vorm van aanbieden en afnemen van diensten groot potentieel bevat is duidelijk. Met het groeien van het aanbod en de volwassenheid van de dienst zullen de afnemers met meer vertrouwen en grote vanzelfsprekendheid langszaam, maar zeker een groter deel van de funties nodig voor hun informatiehuishouding uit de cloud gaan halen.

No comments: