Ard gedeelde items

Sunday, February 07, 2010

Werken met Informatie

De Information Worker (IW) is geworden tot een begrip. Een begrip echter die niet altijd door iedereen wordt begrepen of op dezelfde wijze wordt uitgelegd.

Tijdens de industriele revolutie veranderde het karakter van het werk dramatisch. Waar de thuis werker en de landarbeider hun ambacht hadden uitgeoefend bracht Taylor optimalisatie in de productie aan door deze op te knippen en door een lopende band naar de arbeider te brengen. Dit had een grote omslag in de werkplek en de inrichting van de dag tot gevolg. Tijd en plaats werden een gegeven een keurslijf waar de arbeider in geplaatst werd.
Na de introductie van computers en het ontstaan van werkzaamheden die gericht zijn op het verwerken van informatie is de aanpassing van de werkplek en de inrichting van de dag niet in gelijke tempo meegewijzigd. Nog steeds verzamelen veel mensen zich rondom de lopende band waar de informatie over wordt vervoerd en hebben bedrijven zich nog niet los kunnen maken van de fysieke plek waar deze wordt aangeboden en verwerkt.
In de ontwikkeling rondom het informatie intensieve werk, de informatie werker en de informatie werkplek schuild een enorm potentieel. De verandering brengt ook vragen en dilema's met zich mee. De prikklok cultuur heeft gezorgd voor een organisatie die gestuurd wordt door aanwezigheid en inspanning. Direct meten en sturen op resultaat vraagt om een andere mentaliteit. Niet alleen de informatie werker moet daar mee leren omgaan, maar vooral ook de manager moet leren om andere tools te hanteren.

No comments: