Ard gedeelde items

Sunday, December 02, 2007

ASUS R2H - FUN

Asus R2H

productafbeelding

Prijs en leverancier
Adviesprijs 989 euro
Website Product website
Leverancier Asus
Specificaties
Beoogde doelgroep consument
zakelijk
Garantieduur 2 jaar
Garantiebepaling Pickup & return
Type processor Intel Celeron M
Processor kloksnelheid (GHz) 900
Ram geïnstalleerd 512 MB
Ram-technologie DDR
Chipset Intel 910
Grafische kaart Intel GMA 900
Capaciteit harde schijf (GB) 60
Type vaste harde schijf ATA/IDE
Optische drive Geen
Beeldschermtechnologie TFT
Grootte beeldscherm (inch) 7
Display resolutie (pixels) 640 x 480
Netwerk 10/100
Wlan (802.11) bg
Bluetooth ja
Interne modem nee
Externe aansluitingen USB 2.0
LAN
Bluetooth
VGA
Audio-uit
Headphone
Microfoon
Aantal usb-poorten 3
Flashcardlezer ja
Overige hardware vingerprintlezer
Gespecificeerd gewicht (kg) 0.83
Afmetingen HxBxD (cm) 23,4 x 13,3 x 2,8
Besturingssysteem Windows XP Tablet edition
Virusscanner/firewall ja
Overige software Microsoft Autoroute,
Testresultaten
Cinebench V9.5 1cpu 60
MobileMark05 batterijduur (minuten) 50
Beeldkwaliteit Goed
Kijkhoek Redelijk
Geluidskwaliteit Matig
Lawaai Redelijk
Gemeten gewicht (Kg) 0.9
Scores
Prestatiescore 4
Batterijscore 4
Gewicht & afmetingen 9
Gebruiksmogelijkheden 9
Gebruiksgemak 7
Software 8
Garantie 7.5
Uiterlijk 9
Degelijkheid 9
Totaalscore 7
productafbeelding

In februari 2006 kondigde Microsoft een nieuw concept aan wat de wereld over is gegaan als Origami en de officiële naam UMPC heeft gekregen. UMPC staat voor universal mobile pc.

Direct op de Cebit mochten we al de eerste prototypen aanschouwen waaronder een van Samsung en Asus. Daarna is het erg stil geworden. De Samsung umpc is net als de overige Samsung notebooks niet in Nederland te koop. Bij Asus heeft het vervolgens tot half november 2006 geduurd voordat wij het eerste testexemplaar van de Asus R2H ultra mobile pc in handen kregen.

UMPC

Wat is dat dan een umpc? Kort gezegd is het een complete pc in een handzaam formaat, zonder vast toetsenbord en muis. Eigenlijke een soort mini tablet-pc of een maxi-pda. Wel draait er een volwaardige versie van Windows XP op en wel de tablet-pc editie, die ondersteuning biedt aan peninvoer.

Compact

De Asus umpc die luistert naar de naam R2H is een behoorlijk compact apparaatje van zo’n 24 x 13,5 cm en 3 cm dik met een gewicht van 900 gram. Het grootste gedeelte van het apparaat bestaat uit een 7 inch lcd-scherm met een native resolutie van 800 x 480. Dit scherm is een touch-screen wat betekent dat je Windows met de meegeleverde pen of natuurlijk je vingers als vervanger van de muis kunt bedienen. Dat het een touch-screen is en niet een echt tabletscherm, maakt dat een groot aantal van de voordelen van de tablet-pcfunctionaliteit verloren gaan. Zo beweegt de muiscursor niet mee met de pen als je die boven het scherm houdt, waardoor ook de tiptools niet werken en niet te vergeten bij het schrijven op het scherm, kun je niet je hand op het scherm leggen zonder dat hierdoor de cursor ongewenst verplaatst.

Extern toetsenbord en muis

Handig is dat er gelukkig ook een prima werkende losse usb-muis en opklapbaar usb-toetsenbordje wordt meegeleverd. De R2H heeft een uitklapbaar steuntje zowel als een losse extra standaard, waarmee hij schuin rechtop op tafel gezet kan worden zodat er met de externe muis en toetsenbord een normaal werkbare pc opstelling wordt bereikt. Wel zijn de letters en pictogrammen op het schermbehoorlijk klein zodat de kijkafstand niet te groot kan worden. De scherpte en helderheid van het scherm is goed maar de kijkhoek is met name vertikaal enigszins beperkt. Het scherm is ook op hogere resoluties in te stellen van bijvoorbeeld 1024 x 600 maar daar wordt de beeldkwaliteit niet beter op. Toch is het een handig apparaatje om onderweg (gedownloade) video’s op te kijken, met een heel behoorlijke beeldkwaliteit. De geluidskwaliteit van het minuscule speakertje is navenant beperkt.

Toetsen

Voor de bediening zonder de externe toetsenbord en muis zijn er naast de al genoemde pen nog een aantal knoppen. Zo zijn er navigatieknoppen waarmee door menu’s kan worden gescrold, is er een soort trackpoint / joystickachtige muis met twee muistoetsen als vervanging van de muis en zijn er nog een paar functietoetsen voor speciale functies. Dankzij een ingebouwde 1,3 Megapixel webcam en microfoon is het apparaat uistekend te gebruiken voor chatten of bellen via msn of skype. Ook is er een vingerprintscanner voor de toegangsbeveiliging.

Handinvoer

Van de specifieke tablet-pc-functionaliteit moet u zich niet te veel voorstellen. Zo is de handschriftherkenning nog steeds gebrekkig en niet geschikt voor de Nederlandse taal. En zoals gezegd is een touchscreen toch iets anders dan een tabletscherm.
Specifiek voor de UMPC is een application launcher; een menu waarmee snel de blangrijkste programma’s gestart kunnen worden. Bijzonder is ook de duiminvoer. Met twee in de hoeken van het scherm getoonde halfronde toetsenborden kan na enige gewenning tekst worden ingevoerd met de duimen.

Volledige Windowsfunctionaliteit

Dankzij het gebruik van een volwaardige Windowsversie als besturingssysteem en de 60 GB grote harde schijf is de umpc voor alle pc-toepassingen te gebruiken, mits natuurlijk het schermpje groot genoeg is. Internet browsen, emailen, chatten, en kantoortoepassingen zijn allemaal mogelijk. Veel gangbare verbindingen met de buitenwereld zijn voorzien, usb, lan, wlan en bluetooth. Ook een sd-cardreader en en een vga-aansluiting voor een externe monitor zijn aanwezig.

Traag

De R2H wordt aangedreven door een 900 MHz ultra low voltage Celeron M processor met 512 MB geheugen en Intel extreme graphics. Deze configuratie blijkt in de praktijk voor interactief gebruik erg beperkt in zijn prestaties. Aangesloten op de netvoeding is het apparaat al tergend traag en zit je regelmatig te wachten met een zandloper in beeld. Zeker als je hem op de batterijvoeding gebruikt en het tamelijk agressieve powermanagement zijn werk laat doen, wordt het helemaal verschrikkelijk en is deze R2H in onze ogen vrijwel onbruikbaar. Een ander belangrijk nadeel van de beperkte batterijgrootte is, dat in onze praktijkproef de batterij na 50 minuten leeg is.

GPS

De R2H wordt bijzonder compleet geleverd. Zo is er een ingebouwde GPS-ontvanger die samen met Microsoft Autoroute 2006 als navigator gebruikt kan worden. Binnenshuis lukt het helaas niet om voldoende satellietsignalen te ontvangen. Verder wordt er een dvb-t ontvanger met bijbehorende tv-software meegeleverd, die jammer genoeg op het moment van testen in Nederland nog geen enkel kanaal kan ontvangen.
Voor het verbinden met een PC is er een usb-bridge waarmee zonder extra software bestanden kunnen worden uitgewisseld. Hoewel je een dvd-drive op een gastpc wel kunt benaderen, lukt het ons niet om langs die weg software te installeren.

Pluspunten

+ Bijzonder compact
+ Veel gebruiksmogelijkheden

Minpunten

- Traag
- Batterijduur

Conclusie

Een leuk apparaat met veel potentiële gebruiksmogelijkheden. Jammer is dat Asus in deze eerste versie een in onze ogen te trage processor toepast. Een snellere en mogelijk energiezuinigere Core solo processor zou op dit moment meer tot zijn recht komen denken wij. Wil het apparaat zijn belofte waarmaken zal ook de werktijd op een batterijlading omhoog moeten. In zijn huidige samenstelling is het echt een apparaat voor de liefhebber. Gezien zijn zeer geringe prestaties vinden we de prijs wel aan de hoge kant.

No comments: