Ard gedeelde items

Sunday, December 02, 2007

Techno Trends - Rob Creemers

Rob Creemers

Dat is al even geleden dat ik Rob Creemers bezig heb gezien. Als ik me niet vergis is dat in 2005 geweest; AAC Cosmos Academie Event; PSV Stadion Eindhoven. Maar houd me er niet aan. (ook niet aan de naam van het event).

Wervelend - dat is in iedergeval een kenschets van zijn manier van presenteren van trends. De combinatie van woord -en beeldvloed die deze begenadigd spreker over je uitstort is enorm. Laat je noteblok maar thuis. Niet alleen zal Creemers je vertellen dat dit van gisteren is, maar bijhouden doe je het toch niet.

Ondanks deze storm een heel interessant betoog, als je je openstelt voor de grote lijn. De waarschuwing vooraf van Creemers zelf (net na de racewagen) beter ter harte nemen.

Sit back, relax. Get ready for a bumpy ride. BRON: TECHNO TRENDS

Waar gaat het over?

De belangrijkste ontwikkelingen van de laatste jaren zijn de opkomst van computers en het Internet. Deze twee ontwikkelingen veranderden onze wereld ingrijpend en zullen dat in de komende jaren nog sterker doen. Door het als maar kleiner, krachtiger en goedkoper worden van computers en netwerken beginnen we er nu aan te denken als “sensoren” die we overal in kunnen bouwen.

Het Internet is geen bewust gepland netwerk, niemand in 1970 kon voorzien wat we er tegenwoordig mee doen. Het net “groeide” naar de huidige vorm en groeit ook nu nog gestaag verder.

Het Netwerk doet afstanden verdwijnen en grenzen vervagen

Het belangrijkste effect is dat het de wereld als maar kleiner maakt. Met één klik op de muis heb ik de juiste medewerker in India te pakken of kijk ik naar een draaiende productielijn in China. Informatie die op het net geplaatst wordt, is onmiddellijk overal ter wereld beschikbaar.

Als organisaties nieuwe technologie Intelligent gebruiken kunnen ze een dramatische sprong in productiviteit maken en hun concurrentiepositie sterk verbeteren. - McKinsey

Een paar opvallende ontwikkelingen die tijdens lezingen aan de orde komen zijn:

Verkleining. Chips worden steeds sneller, kleiner en goedkoper. Wat kunnen we daar de komende jaren van verwachten, wat gaan we daar nog mee doen?

Internet. Meer dan twee miljoen gezinnen in ons land zijn tegenwoordig via breedband permanent op internet aangesloten. Wat kan dit betekenen voor Tele-werken, Tele-leren, Tele-zorg en Tele-vermaak?

Mobiele telefonie. De zaktelefoon ontwikkelt zich in een rap tempo in een draadloze, draagbare, permanent op het internet aangesloten ?multimedia computer en heeft een steeds grotere invloed op onze werkwijze en ons gedrag.

Vergrijzing: de getallen zijn indrukwekkend, in 2030 is de verhouding werkenden tot gepensioneerden gedaald van 4,3:1 in 1950 naar 1,4:1. Kan ICT iets kunnen betekenen voor ouderen die langer mee willen werken en langer in de eigen woning willen blijven wonen?

Globalisering: is het proces van integratie van de wereldgemeenschap dat voortgedreven wordt door ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie. De drijvende krachten zijn steeds lagere communicatiekosten en uniformiteit van software. In India en China werkt men ook met Windows en Office en gebruiken ze dezelfde internet software als wij. Samenwerken is totaal geen probleem meer. Drie miljard hardwerkende mensen willen en kunnen eindelijk ook eens meedoen!

Grenzen van de groei . Maar met al deze ontwikkelingen lopen we keihard tegen bepaalde grenzen aan. Het aantal mensen op de wereld groeit explosief, jaarlijks komen er 75 miljoen mensen bij. In 1927 waren er 2 miljard mensen op aarde maar volgens de Verenigde Naties zijn dat er in 2050 al 9 miljard. Als al die mensen ook een TV, een koelkast en een auto willen hebben, dan heb je een probleem want dat kan de wereld onmogelijk aan. Dan is er maar één conclusie mogelijk: wij zullen onze leefwijze moeten aanpassen en hard aan slimme technische oplossingen moeten werken die het mogelijk maken om te groeien en toch in harmonie met de omgeving te leven. Een geweldige uitdaging!

Wat betekent dit voor ons sterk vergrijzende Nederland? Wij zijn duidelijk te duur geworden voor veel soorten werk en moeten op een hoger niveau een bijdrage leveren. Nederland is maar klein - het inwonertal van ons hele land is kleiner dan dat van de Chinese stad Chonquing- en we kunnen onmogelijk alles doen, we zullen ons moeten concentreren op zaken waar we steengoed en mondiaal toonaangevend in kunnen zijn want dan is er de komende jaren voldoende werk voor ons.

No comments: