Ard gedeelde items

Sunday, February 17, 2008

Vinden van informatie FIND2.0 - Part 1

Zoeken is verleden tijd vinden is toekomst

Maar wat doen we in de tussentijd? In de markt van de zoekmachines zien ook de grote jongens de noodzaak van een nieuwe invulling van de behoefte om te vinden. Microsoft heeft overname van Fastsearch op de agenda staan. Googelen is als woord opgenomen in de dikke van Dale, maar dat was in deze tijdsgeest al weer een eeuw terug. De groei van data die gevonden wil worden groeit explosief en de controle gaat verloren.
Al enige tijd proberen de ICT en de DIV wereld van elkaar te leren. Metadateren en het gebruik van metadata modellen kan veel toevoegen aan het terugvinden van informatie. Maar is het voldoende? Een artikel in Computable 1 feb 2008 stelt dat 'zoeken met woordjes is uitontwikkeld'. Persoonlijk denk ik dat er nog wel een slag te winnen is. Niet in de technologie om iets te vinden, maar in de methodologie om informatie vast te leggen. Met andere woorden, breng ICT en DIV dichter bij elkaar.

Gericht zoeken - zo stelt ook het hiervoor genoemde artikel - op basis van woordjes, wordt steeds moeilijker. Er is dan ook veel behoefte aan een volgende generatie zoeken. Zoeken op basis van herkenning van structuur, de zoekmachine leren lezen. Naar mijn mening sluit dat ook beter aan op de manier waarop de generatie Einstein naar informatie kijkt. Ook presentatie van gevonden informatie zie je die kant op schuiven. Bijvoorbeeld social tagging en tagclouds.














BackBritainCheckChildrenCup
DeathDetectorsDownFaGovernment
JohnLanguageLifeLondonOther
PeoplePolicePowerSetSuicide
TownTwoUkWorldYear
http://cloudsearch.aeteam.co.uk/

In het zelfde artikel stelt dat search en tagging ook in de nabije toekomst tekort zullen schieten in het voorzien in vinden. Phasar is een voorbeeld van de nieuwe generatie zoekmachines die technieken ontwikkeld die gebruik maakt van structuur herkenning van teksten.

Ikzelf beweeg me op dit moment in de wereld van documenten. Ik stel het een beetje plat. Maar als ik vervolgens stel dat het document een evolutie doormaakt en dat ik een een mashup met virtualearth ook een document noem... Met andere woorden, ook het structureren van enkel teksten en het leren lezen van een zoekmachine zal naar de toekomst toe slechts een klein deel van de behoefte invullen.

No comments: