Ard gedeelde items

Monday, June 07, 2010

Negen miljoen voor een digitale boekenkast is wel erg veel geld...

Maandag 7 juni publiceert NU.nl het volgende bericht over investering in het digitaliseren van de Nederlandse bibliotheken:

DEN HAAG - Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Cultuur) trekt dit jaar 9,1 miljoen extra uit voor bibliotheken, die daarmee op internet hun collecties en diensten beter kunnen presenteren.
Dat maakte zij maandag bekend.

''Steeds meer informatie komt in digitale vorm beschikbaar'', aldus de bewindsvrouw.

''De functie van de openbare bibliotheek verandert hierdoor. Met deze subsidie blijven bibliotheken bij de tijd.''


Landelijke bibliotheek

Uiteindelijk moet er één landelijke digitale bibliotheek komen. ''Bibliotheken transformeren langzamerhand van gebouwen met boeken en tijdschriften naar multimediale instellingen'', schetst een woordvoerder van Van Bijsterveldt.

''Via de stichting bibliotheek.nl wordt het mogelijk om vanuit huis te zoeken in de digitale catalogus, boeken te bestellen en te beschikken over een schat aan informatie.''

Het ministerie van OCW werkt samen met de bibliotheekbranche, de gemeenten en de provincies aan de opbouw van deze landelijke digitale openbare bibliotheek.


Het karakter van dit bericht vind ik persoonlijk nogal conservatief. Ben ik het dan niet eens met de beweging, digitaal beschikbaar maken en breed ontsluiten van informatie? Jawel maar het bericht en de motivatie van Van Bijserveld om hier publiek geld in te steken geeft de huidige ontwikkelingen niet juist weer naar mijn idee.

Het is niet de digitalisering van de biblotheken die de rol van het instituut veranderd, de veranderde rol van informatie en snelheid waarmee deze door de maatschappij gecreerd en geconsumeerd wordt maakt dat de rol van de bibliotheek moet veranderen. Ja digitalisering van informatie maakt het mogelijk om de vraag logistiek in te vullen, maar vormt daarin een eerste stap.

De mogelijkheid bieden om te kunnen beschikken over een schat van informatie en te kunnen zoeken binnen een digitale catalogus geeft mij ook niet direct het warme gevoel dat nodig is voor een bibliotheek om bij de tijd te blijven.

Wel ben ik blij met het getoonde initiatief om informatie die in al deze bolwerken opgesloten zit als een onderdeel te zien van een landelijke multimedia instelling. Veel succes en creativiteit in het vinden van de juiste logistieke kanalen naar de afnemer!

No comments: